06-42097676 info@beadiamond.nl

Ik voel mijn hartslag skyhigh gaan, mijn handen zijn klam en mijn mond is droog en er is maar een ding dat ik wil: WEG HIER! En toch blijf ik staan, want iets in mij wil dolgraag het podium pakken.

Arjan kijkt mij rustig aan en zegt: “de wereld heeft je nodig, die wacht op jouw ideeën, op jouw ervaring, op jouw kennis”. Dus ik nodig je uit om de volgende keer als er gevraagd wordt een presentatie te geven, meteen je hand op te steken en
“Ja, ik ”, voluit te roepen.

Zijn woorden klonken toen groots en meeslepend en nu weet ik dat er absoluut een grond van waarheid in zit.

Dit voorval is voor mij alweer jaren geleden en dit beeld plopte bij mij op toen ik deze week in een Zoomcall zat met een aantal ondernemers.
Petra een vrouw van rond de 30, lang blond haar en een verzorgd uiterlijk, vertelde hoe bang zij was om het woord te nemen, om zichtbaar te zijn en haar mening te geven, om haar podium te pakken. En nu wilde zij een eigen bedrijf beginnen en besefte dat ze hier iets aan moest doen om een succesvolle ondernemer te zijn.

Zij vertelde: ‘Ik heb dit al jaren en ik merk dat het mijn leven op allerlei manieren beïnvloedt. In mijn privé, in mijn zakelijke leven. Het is een blokkade die ik niet alleen al jaren met mij meesleep maar het is ook een blokkade op mijn tijdlijn in de toekomst’.

Angst, angst, angst

Angst, angst om zichtbaar te zijn, angst om je mening te geven, angst om het podium te pakken. Ik hoor het zo vaak.

Wayne Dyer heeft een mooie omschrijving van angst:

False Evidence Appearing Real: Vals bewijs, dat echt lijkt

En dat is het ook meestal.
We bedenken dat er van alles mis kan gaan en dat dat ook allemaal op hetzelfde moment gebeurt. Zo’n ‘worst case’ scenario en dat dan in het mega kwadraat.

Wat als ik nu niet meer weet wat ik wil zeggen
Wat als ik nu onzin ga uitkramen
Wat als mijn stem gaat trillen
Wat zullen ze wel niet over me denken
Wat als ik een blackout krijg
Wat als mensen uit de zaal weglopen
Wat als ze mijn presentatie niet interessant vinden
Wat als ze vinden dat ik echt geen presentaties kan geven
Wat als de microfoon het niet doet
Wat als ik struikel
Wat als……Wat als……Wat als………

En deze lijst kan ik nog heeeeeeel lang maken.
We bedenken van alles wat er eventueel wel niet eventueel zou kunnen gebeuren.

Herken jij de angst om je mening te geven, om het woord te nemen, of om jouw podium te pakken en wil jij hier verandering in brengen?

Wil jij Shinen en vol vertrouwen een presentatie geven?

Deze website maakt gebruik van cookies meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten